Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze zich afvragen of het aankopen van waterontharders de moeite waard is of niet. Er is immers best wel een beetje een investering voor vereist waardoor mensen wel echt zeker willen zijn van de meerwaarde die eraan verbonden is. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk absoluut zo dat waterontharders de moeite op verschillende vlakken meer dan waard kunnen zijn. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat ze de levensduur van heel wat huishoudelijke apparaten danig kunnen verbeteren. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers zo dat ze ook voor je huid een niet onbelangrijke meerwaarde kunnen betekenen. Wil je graag ontdekken of zo’n systeem echt de moeite waard is of niet? Blijf dan zeker verder lezen. 

Welke verschillende waterontharders bestaan? 

Voordat je een grondig beeld kan schetsen van de voordelen verbonden aan waterontharders is het zo dat je graag een duidelijk beeld zal willen hebben van de verschillende soorten exemplaren die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Wat dit betreft kan je dan denken aan de volgende opties:

  1. Een ontharder die werkt met ionenuitwisseling;
  2. Een ontharder die werkt met omgekeerde osmose; 
  3. Een ontharder die werkt met elektromagnetisme;

De vaakst voorkomende waterontharders zijn deze die werken op basis van ionenuitwisseling. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een cilinder gevuld met harskorrels welke de calcium- evenals magnesiumionen uitwisselen in het water voor natriumionen. Dit zorgt ervoor dat het water op de meest efficiënte wijze wordt ontkalkt door de harskorrels.

Op welke voordelen kan je rekenen bij een waterontharder? 

Er zijn aan het gebruik van één van de verschillende waterontharders op de markt tal van verschillende interessante voordelen verbonden. Enkele van de belangrijkste van deze voordelen hebben we alvast met het onderstaande overzicht voor jou op een rijtje gezet:

  1. Huishoudelijke apparaten die werken op basis van water gaan veel langer mee;
  2. Kranen en leidingen in de woning dienen veel minder snel vervangen te worden; 
  3. Er wordt een belangrijke meerwaarde gecreëerd voor je huid; 
  4. Een waterontharder kan een positieve invloed hebben op de energiefactuur; 

Voor heel wat apparaten in huis geldt dat ze merkbaar sneller vervangen dienen te worden door de invloed van kalkaanslag. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Dit brengt immers niet alleen praktische nadelen met zich mee, daarnaast zijn hier ook financiële voordelen aan verbonden. Het langer kunnen uitstellen van het moeten aanschaffen van nieuwe toestellen zorgt er immers voor dat je (zeker op termijn) behoorlijk wat geld zal weten te besparen. Zoveel is een zekerheid. 

Met welke kostprijs moet je ongeveer rekening houden?

Het spreekt voor zich dat het aanschaffen van één van de verschillende waterontharders op de markt ook een bepaalde kostprijs met zich meebrengt. Wat deze kostprijs betreft kan je rekenen op een prijskaartje variërend van zo’n 1.000 tot ongeveer 1.750 euro. De exacte prijs die je zal moeten betalen is afhankelijk van het type waterontharder, maar wat bovendien ook te denken van de partij waarbij je ze gaat aankopen? De voordeligste keuze is altijd een mechanische waterverzachter. Je moet je zelf echter wel altijd de vraag stellen of deze voor jouw situatie ook het interessantst is.

Door admin