Tips voor het opvoeden van een kitten

Katten zijn natuurlijk geweldige huisdieren. Je hebt natuurlijk de optie om een al volwassen kat te kopen, echter kiezen veel mensen ervoor om een kitten te kopen. En natuurlijk is dit te begrijpen, één blik en je bent smoorverliefd op dat kleine beestje. Echter is het wel belangrijk dat je een kitten goed opvoedt, zodat je daarna nog vele jaren van een net opgevoede volwassen kat kan genieten. In deze blog geef ik een aantal tips voor het opvoeden van een kitten.

De leeftijd

Uiteraard is het belangrijk dat je een kitten niet te vroeg bij zijn mama weghaalt. Niet alleen is het voor de geestelijke maar ook voor de lichamelijke gezondheid van de kitten enorm belangrijk om zo lang mogelijk een goede band met de moeder opgebouwd te kunnen hebben. Als je de kitten te vroeg weghaalt bij de moeder, kan de kitten een angstiger karakter krijgen. Om de kitten die jonger is dan tien weken weg te halen bij de moeder, wordt dan ook afgeraden.

Wees consequent

Het klinkt heel logisch, maar het is de sleutel bij het opvoeden. Het zal op sommige momenten moeilijker zijn dan anderen. Dat kleine pluishoopje hoeft maar te knipperen en je smelt, maar hier moet je dus echt voor uitkijken. Als je kitten namelijk eenmaal denkt iets te mogen doen, zal hij dit ook als volwassen kat blijven volhouden. Het aanleren van goed gedrag is veel gemakkelijker van het afleren van fout gedrag, blijf fit dus in gedachten houden.

Laten wennen

Laat de kitten aan alle objecten in het huis wennen. Een paar daarvan hebben extra aandacht nodig. Zo is het belangrijk om de eerste dagen de kitten per dag een aantal keer in de kattenbak te plaatsen. Zodoende weet je kitten hoe hij de kattenbak kan vinden en zal hij deze ook gaan gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de kitten te laten wennen aan de reismand. Geef de kitten bijvoorbeeld een snoepje om hem te belonen als hij hierin gaat. Het is voor heel veel kattenbaasjes namelijk een drama om de kat in de reismand te krijgen als de dierenarts bezocht moet worden. Zorg daarnaast voor voldoende mogelijkheden om de nagels te scherpen, je wilt namelijk niet dat je nagels gescherpt worden aan de bank of aan de leren stoelen. Koop dus bij de dierenspeciaalzaak een krabpaal (of liefst meerdere) en zet deze op een centraal gelegen plek zodat de kitten er vaak genoeg langs komt.

 

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *