Verstopte afvoer oplossen: maar hoe?

Oh nee! Je wc spoelt niks meer door, je douchebak loopt over of er zit vuil in je regenpijp. Een verstopping in een afvoer? Nooit een pretje. Je mag dan natuurlijk meteen je telefoon pakken om een rioolexpert te bellen, maar misschien wil je dat nog even uitstellen. Stroop de mouwen dus maar hoog op en pak je rubberen handschoenen erbij! Met het volgende stappenplan zou je namelijk een lichte verstopping in je afvoer kunnen oplossen. Werkt punt één niet, dan ga je door met punt twee en zo verder.

  1. Verwijder het voorwerp met de hand

Mogelijk is er een voorwerp in de afvoer gevallen. Kun je erbij? Haal deze er dan uit. Is het voorwerp niet zichtbaar of gaat het om afvalresten? Dan moet je overgaan op stap 2.

  1. Reinig afvoerbuizen met soda en azijn

Met een mengsel van soda en azijn zou je vetresten of kalkresten kunnen oplossen. Je koopt een pak schoonmaaksoda en een liter schoonmaakazijn. Strooi de soda in de afvoer en voeg de azijn eraan toe. Pas op voor je gezicht, want dit mengsel gaat bruisen. Laat het een kwartier tot een half uur intrekken. Spoel het mengsel hierna door met een liter heet water. Dit water mag niet koken, anders kan de afvoer beschadigd raken. 

3. Gebruik een rubberen ontstopper

Als de soda en azijn niet helpen, dan kan een rubberen ontstopper het probleem misschien wel oplossen. Leg eerst wat kranten of oude doeken rond het verstopte sanitair om opspattend water en vuil op te vangen. Houd de zuignap vervolgens onder de warme kraan om het soepeler te maken. Zet de plopper op de afvoer en beweeg het op en neer. Komt de verstopping omhoog, dan kun je de resten met de hand verwijderen.

4. Maak de sifon los en reinig deze

Een bad, wasbak, gootsteen of wasmachine zijn voorzien van een sifon. Een sifon is een afvoerbuis met een kromming. In deze kromming kan vuil zijn blijven steken. Zet eerst een lege bak of emmer onder de sifon. Maak de sifon dan los met een schroevendraaier of een waterpomptang. Pas op voor vrijkomend water. Verwijder het vuil uit de sifon en controleer ook de omliggende leidingen op vuil. Sifon weer schoon? Plaats hem dan zorgvuldig terug.

5. Controleer filters indien nodig

In een droger, wasmachine of afwasmachine zitten filters. Bij een verstopping zul je deze eerst even moeten controleren en eventueel schoonmaken. Zit er geen vuil in het filter, dan kunnen er andere onderdelen verstopt zijn geraakt, zoals de pomp. Controleer ook of er geen knik in de afvoerslang zit. 

6. Wat doe je bij een geblokkeerde regenafvoer?

Mogelijk heb je last van een verstopping in je regenpijp of je dakgoot. Je zult dan een ladder moeten beklimmen om de dakgoot te reinigen. Wie dit wil en kan, mag het proberen, maar het kan wel gevaarlijk zijn. Met een emmer en een tuinschep kun je modder en bladeren uit de dakgoot verwijderen. Hierna moet je de dakgoot wel goed naspoelen. 

Bij een regenpijp is een verstopping moeilijker te bereiken. Vaak gebruikt men hiervoor een ontstoppingsveer, maar deze kan bij onhandig of verkeerd gebruik de pijp beschadigen. Het doorspuiten van de regenpijp met een hogedrukreiniger is meestal voldoende. Soms moet de pijp zelfs opengebroken worden om de blokkade te kunnen verwijderen. In beide gevallen kun je een riooldeskundige inschakelen, want hij weet precies hoe er gewerkt moet worden.

Hulp nodig bij een verstopte afvoer?

Een verstopping oplossen is één ding, maar wat als er eveneens in het riool verstopte defecten aanwezig zijn? Misschien is er wel sprake van een leidingbreuk, waardoor er één of meerdere afvoeren niet meer werken. Het is dan fijn om dit even te laten controleren door een rioolspecialist: die beschikt namelijk over specialistische middelen om je riolering te doorzoeken!

Bericht auteur: admin