Hoe gaat een manueel therapeut te werk?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie waarbij de behandeling gericht is op het verlichten van pijn en het versoepelen van gewrichten. Dit wordt gedaan door het toepassen van technieken die in veel gevallen direct resultaat geven. Net als bij een algemeen fysiotherapeut ontvang je van een manueel therapeut ook advies, instructies en oefeningen om te voorkomen dat de klachten zich herhalen. Manueel therapeut Amersfoort heeft een opleiding tot algemeen fysiotherapeut gedaan en vervolgens een opleiding manuele therapie gevolgd. Tijdens deze opleiding zijn speciale technieken aangeleerd die tijdens de behandeling gebruikt kunnen worden.

Vaststellen van het probleem

Om onder behandeling te komen bij een manueel therapeut moet eerst het probleem worden vastgesteld. Dit gaat in de meeste gevallen door middel van een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Er worden door de therapeut vragen gesteld over de klachten die je hebt zodat kan worden vastgesteld waar het probleem precies ligt. Deze vragen gaan over de aard van de klachten, de mate van pijn die je ervaart en of de klachten constant aanwezig zijn bijvoorbeeld. Na het gesprek wordt je lichamelijk onderzocht. Hierbij wordt onder andere naar de houding gekeken en naar de bewegingen die je maakt. Als het probleem duidelijk is voor de therapeut dan kan worden besloten of het raadzaam is om manuele therapie als behandeling te geven of dat de cliënt moet worden doorverwezen naar een ander soort specialist.

De behandeling

Nadat het probleem is vastgesteld kan er worden begonnen met de behandeling van de klachten. Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie en is gericht op het verbeteren van bewegingen en het verminderen van klachten en pijn. Hiervoor worden verschillende technieken toegepast door de manueel therapeut. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van mobilisaties waarbij een bepaalde techniek in een repeterende beweging wordt toegepast. Een andere manier van behandelen is doormiddel van manipulatie. In dat geval wordt er éénmalig door de therapeut een mobilisatie uitgevoerd doormiddel van een korte en snelle beweging. Dit wordt ook wel ‘kraken’ genoemd vanwege het geluid dat hierbij kan ontstaan. Deze manier van behandelen heeft vaak direct het gewenste resultaat en is, ondanks wat vaak gedacht wordt, niet pijnlijk.

 

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *